In Studio Tussendiepen in Drachten (Friesland) blaas ik een oud fotografisch proces nl. het maken van tintypes nieuw leven in!

Wat is een tintype?

Een tintype is een afbeelding op een aluminium plaat met een zwarte coating. De eerste tintype werd in 1851 gemaakt. Een aluminium plaat wordt met collodion en een zilverbad lichtgevoelig gemaakt. Zolang deze plaat nat is (zo'n 15 minuten) blijft deze lichtgevoelig en in die tijd moet het portret gemaakt worden. De plaat wordt in een lichtdichte cassette op de camera bevestigd. De belichtingstijd is ongeveer 10 seconden; even stilzitten dus! Daarna wordt de plaat ontwikkeld, gefixeerd, gedroogd en gevernist. Het resultaat is een uniek ambachtelijk “tintype portret”!
Het maken van een tintype portret is een bijzondere ervaring. Je bent bij het hele proces aanwezig. Je ziet hoe de plaat lichtgevoelig wordt gemaakt. Dan wordt de plaat belicht en ontwikkeld en daarna in het fixeerbad zie je het beeld opkomen. De plaat moet goed drogen, vernist worden en eventueel ingelijst. Dat kost wat tijd en doen we in overleg. We zijn ongeveer 1 a 1,5 uur bezig.

Wat kost het

Tintype 13x18 cm met 1 persoon 145 euro
een tweede plaat of tweede persoon in zelfde sessie 125 euro
Op maat gemaakte houten baklijst voor tintype 13x18 cm 30 euro

 

Waar moet je rekening mee houden?

Een tintype is heel anders dan een zwart/wit foto. Het procede is gevoelig voor uv-licht waarbij kleuren heel anders worden weergegeven. Blauwe koele tinten worden erg licht en rode warme tinten worden donker. Kleding met verschillende kleuren/patronen/structuren geven over het algemeen een levendig resultaat. De gemaakte afbeelding is in spiegelbeeld. Hierdoor wordt tekst onleesbaar.

Bezoek aan het studioadres is alleen mogelijk op afspraak.